Inloggen

X

KC info-telefoon, tel 06 3875 3357

Agility

Agility

Direct aanmelden voor de cursus: Kan hier

Prijsinformatie: Kijk hier


Agility of behendigheid is een hondensport waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt. De agilitysport is voor veel honden en hun mens een fantastische vrijetijdsbesteding. Het parcours met zijn verschillende hindernissen doet een beroep op zowel de snelheid als het atletisch vermogen van de hond. Durf en doorzettingsvermogen zijn even belangrijk en de aangeboren leergierigheid van de hond wordt door deze sport gestimuleerd. Ook voor de toeschouwer is agility aantrekkelijk. Het is een genoegen de sprongen en kunsten te bekijken die de honden zonder enige moeite lijken te beheersen.

watisaglility

 

Het plezier van de hond staat voorop, maar ook in andere opzichten biedt de agilitysport veel voordelen. Tijdens de training wordt de band tussen hond en men steeds sterker. Beide leren van elkaar en dat helpt om elkaar beter te begrijpen. Het beoefenen van deze sport resulteert daarom ook in een beter opgevoede hond. De hond kan in de agilitysport zijn energie en behoefte aan beweging kwijt. Tegelijkertijd is het een uitstekende manier om je hond in optimale conditie te houden. Ook de geleider zal trouwens over de nodige snelheid en conditie moeten beschikken om zijn hond te begeleiden en te sturen.

Agility is een echte teamsport en alleen bij een goede verstandhouding tussen hond en geleider kun je goede resultaten halen.

ONTSTAAN VAN AGILITY

In 1978 werd in Londen ter gelegenheid van Cruft’s Dogshow een soort agilityprogramma voor het eerst voor een publiek gebracht. Aan één van de medewerkers was gevraagd om iets te bedenken dat tijdens de pauzes, tussen de keuringen, kon worden ingelast als een soort “tussendoortje” om het publiek bezig te houden. Als hondenliefhebber en tevens gerenommeerd paardenkenner groeide bij John Varnley het idee om met honden iets vergelijkbaars te doen als de ‘jumping’ in de paardensport. Hij vroeg daarbij de hulp van zijn vriend Peter Meanwell die samen met de leden van zijn hondenvereniging toestellen bouwde en de honden erop trainde. Het programma sloeg aan en ‘de sport’ ontstond. Agility groeide in Engeland zeer snel en onder impuls van vooral Peter Lewis en John Gilbert werd in 1980 een meer gevarieerd programma met wedstrijdvormen en reglementen gelanceerd. Trouwens, nog steeds zijn deze pioniers zeer actief in de agilitysport.